facebook twitter linkedin google plus behance instagram youtube vimeo logo-edx
Skip to main content

ΕΒΡΑΪΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

hannah

About This Course

Σε αυτό το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο, ο στόχος μας είναι να σας φέρουμε σε επαφή με τον πλούτο και τη ζωντάνια του εβραϊκού πολιτισμού και της εβραϊκής ιστορίας, από την άνεση του σπιτιού σας. Το σεμινάριο είναι διαδραστικό και ευέλικτο, καθώς σας επιτρέπει να το παρακολουθήσετε με το δικό σας ρυθμό και να μελετήσετε μια πληθώρα πηγών από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Σερβία.

Έξι φορείς συνεργάστηκαν για τη διερεύνηση θεμάτων που έχουν σχέση με τη ζωή των Εβραίων και τον σύγχρονο αντισημιτισμό, όπως για παράδειγμα: Πώς δημιουργήθηκαν και άνθισαν διάφορες εβραϊκές κοινότητες σε διαφορετικά σημεία της Ευρώπης; Ποια είδη αντισημιτισμού υπάρχουν;  Πώς εκδηλώνεται ο αντισημιτισμός σε διάφορες χώρες της Ευρώπης; Ποια είναι η σχέση του αντισημιτισμού με το Ολοκαύτωμα; Ποιες είναι οι σημερινές εκφάνσεις του αντισημιτισμού; Πώς μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε;

Ποια θέματα καλύπτει το σεμινάριο:

Η ιστορία και η ζωή των Εβραίων στην καρδιά της Ευρώπης (Πολωνία, Γερμανία) αλλά και στην περιφέρειά της (Σερβία και Ελλάδα).

Πώς γίνεται αντιληπτή η εβραϊκή ταυτότητα από τους φορείς της (μέσω της ανάγνωσης ή ακρόασης προφορικών μαρτυριών επιζώντων του Ολοκαυτώματος και των παιδιών τους)

Τα διάφορα είδη αντισημιτικών αφηγημάτων

Οι διάφορες μορφές αντισημιτισμού

Τρόπους ανατροπής των αντισημιτικών μύθων

Τους τρόπους με τους οποίους εξελίχθηκε το Ολοκαύτωμα στο επίκεντρό του (Γερμανία και Πολωνία) καθώς και στην περιφέρεια της Ευρώπης (Ελλάδα και Σερβία).

Τη χρήση συμβολικής γλώσσας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Requirements

Δεν απατείται προηγούμενη γνώση του θέματος.

Course Staff

Ζανέτ Μπαττίνου

Η Ζανέτ Μπατίνου γεννήθηκε στα Ιωάννινα, μέλος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας. Σπούδασε αρχαιολογία και μουσειολογία και είναι η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Εκπροσωπεί το ΕΜΕ σε οργανώσεις, όπως το ICOM και η ΑΕJM . Από το 2000 συμμετέχει ως μέλος της ελληνικής εθνικής αντιπροσωπείας στις ανά εξάμηνο συναντήσεις της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), ενώ από το 2005 υπηρετεί ως εκπρόσωπος στην Ομάδα Εργασίας Μουσείων και Μνημείων του παραπάνω οργανισμού. Υπό τη διεύθυνσή της, το ΕΜΕ εκκίνησε, το 2001, την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζει να πρωτοστατεί σε κάθε σχετική πρωτοβουλία και δράση.

Δρ. Αλεξάνδρα Πατρικίου

Η Αλεξάνδρα Πατρικίου είναι διδάκτορας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Από το 2017 εργάζεται στο Εβραϊκό Μουσείο ως ερευνήτρια, υπεύθυνη για την Έρευνα και Εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα.

Fabian Rühle

Ο Fabian Rühle είναι ο διευθυντής του τομέα Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου CENTROPA, υπεύθυνος για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και τη διεξαγωγή σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς σε όλη την Ευρώπη. Είναι επίσης ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και φορείς, ενώ συντονίζει την εξεύρεση πόρων στην Ευρώπη. Το 2015, εγκαινίασε το γερμανικό παράρτημα του Ινστιτούτου, με έδρα το Αμβούργο, και εργάζεται εκεί έκτοτε. Ο Fabian μεγάλωσε στο Ανατολικό Βερολίνο, αλλά μετανάστευσε με την οικογένειά του στον Δυτικό τομέα της πόλης το 1988. Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους Ιστορίας από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Ν. Τζέρσει των ΗΠΑ. Πριν γίνει μέλος του CENTROPA, το 2008, o Fabian εργαζόταν για την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή στο Βερολίνο.

Stefan May

Ο Stefan May εργάζεται, από τον Μάρτιο του 2020, ως Βοηθός Υπεύθυνου Προγραμμάτων του JKPeV στη Δρέσδη της Γερμανίας. Τα καθήκοντά του έχουν κυρίως σχέση με την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και περιλαμβάνουν τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, όπως του υλικού για το πρόγραμμα ΗΑΝΝΑΗ. Μεγάλωσε στη Δρέσδη της Γερμανίας, αλλά έχει ζήσει επίσης στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), στο Βρότσουαφ (Πολωνία) και το Τέξας (ΗΠΑ). Ο Stefan έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Σύγχρονη Ιστορία και τις Πολιτικές Επιστήμες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης. Πριν γίνει μέλος του JKPeV εργάστηκε σε μια πινακοθήκη της Δρέσδης, καθώς και στους τομείς του μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων σε διεθνείς εταιρείες. Ως φοιτητής ήταν δραστήριος στο τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο της AEGEE, της Association des États Généraux des Étudiants de l'Europe (ή European Students Forum), της μη κυβερνητικής οργάνωσης που προωθεί διακρατικά προγράμματα με στόχο την επικοινωνία μεταξύ Ευρωπαίων φοιτητών.

Miško Stanišiс

Ο Miško Stanišić είναι διευθυντής του Terraforming, ενός σερβικού μη κυβερνητικού οργανισμού με έδρα το Νόβι Σαντ, ο οποίος σκοπό έχει την προώθηση και βελτίωση της διδασκαλίας για το Ολοκαύτωμα, καθώς και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του αντιτσιγγανισμού και άλλων μορφών ξενοφοβίας. Από την ίδρυση του Terraforming, το 2008, ο Miško έχει οργανώσει διεπιστημονικά διεθνή προγράμματα και διοργανώσεις, με τη συμμετοχή Σέρβων και ξένων ειδικών, δημόσιων φορέων, αρχείων, βιβλιοθηκών, μουσείων, καλλιτεχνών, μειονοτήτων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο τη διερεύνηση νέων προσεγγίσεων για τη διδασκαλία και την κουλτούρα της ιστορικής μνήμης. Ο Miško έχει σπουδάσει Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο και Ψηφιακά Μέσα και Παιδαγωγική στη Στοκχόλμη, με ειδίκευση στην εκπαίδευση των ενηλίκων. Ο Miško είναι μέλος της αντιπροσωπείας της Σερβίας στην IHRA, όπου υπηρετεί στην Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση και την Επιτροπή για τη Γενοκτονία των Ρομά.

Bartosz Duszyński

Ο Bartosz Duszyński εργάστηκε από τον Ιανουάριο του 2018, ως Βοηθός Εκπαίδευσης στο Εβραϊκό Μουσείο της Γαλικίας, στην Κρακοβία της Πολωνίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχουν σχέση με το Ολοκαύτωμα και το σύγχρονο Ισραήλ. Οργανώνει επίσης συναντήσεις μεταξύ Πολωνών και Ισραηλινών μαθητών. Η μεγαλύτερή του ικανοποίηση είναι όταν έχει την ευκαιρία να μεταδώσει τις γνώσεις του για την ιστορία και τον πολιτισμό των Πολωνών Εβραίων. Ο Bartosz Duszyński είναι πτυχιούχος Εβραϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακό στις Μεσανατολικές Σπουδές από το Γιαγκελόνιο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Αυτή τη στιγμή εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Frequently Asked Questions

Τι πρόγραμμα περιήγησης ιστού πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Η πλατφόρμα Open edX λειτουργεί καλύτερα με τις τρέχουσες εκδόσεις των Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer ή Safari.

  1. Course Number

    01GR
  2. Classes Start

  3. Classes End

  4. Estimated Effort

    6
  5. Price

    Free
Enroll