facebook twitter linkedin google plus behance instagram youtube vimeo logo-edx
Skip to main content

ЖИВОТ ЈЕВРЕЈА И САВРЕМЕНИ АНТИСЕМИТИЗАМ У НЕМАЧКОЈ, ГРЧКОЈ, ПОЉСКОЈ И СРБИЈИ

hannah

About This Course

У овом бесплатном онлајн курсу, наш циљ је да вас доведемо у контакт са богатом и описном јеврејсом историјом и културом из удобности вашег дома. Флексибилан је и интерактиван, омогућава вам да учите сопственим темпом и да се удубите у различите историје из Немачке, Грчке, Пољске и Србије.

Шест партнера је удружило снаге да истраже проблеме повезане са животом јеврејског народа и модерним антисемитизмом у Европи, укључујући и то: како су јеврејске заједнице створене и како су се развијале у различитим деловима Европе? Какве врсте антисемитизма постоје? Како се он манифестује на различитим местима у Европи? Како је антисемитизам повезан са Холокаустом? Како се антисемитизам испољава данас? Како можемо да се боримо против антисемитизма?

Које теме курс покрива?

Живот јеврејских заједница и њихова историја у срцу Европе (Пољска, Немачка), али и у периферијама (Србија и Грчка) 

Перцепција јеврејских идентитета преко читања и слушања усмених сведочанстава оних који су преживели Холокауст и друге генерације преживелих Холокауста

Бројне врсте антисемитских наратива

• Различити начин на који се антисемитизам манифестује

• Начини разоткривања антисемитских митова

• Начини на које се Холокауст одвијао у свом епицентру (Немачка и Пољска) као и на периферијама (Грчка и Србија)

• Употреба симболичког језика у борби против антисемитизма

Requirements

Није потребно претходно знање о овој теми.

Course Staff

Занет Батину (Zanet Battinou)

Занет Батиноу је родом из Јањине и из локалне јеврејске заједнице. Студирала је археологију и музеологију и директорка је Јеврејског музеја Грчке. Она је представник ЈМГ у организацијама као што су ИКОМ (ICOM) и АЕЈМ. Учествује на шестомесечним састанцима Међународне алијансе за сећање на Холокауст (ИХРА) од 2000. године, као члан грчке националне делегације, и од 2005. године је делегат у Радној групи за музеје и меморијале те организације. Под њеним руководством, ЈМГ је 2001. године иницирао едукацију о Холокаусту у Грчкој. Занет још увек ради на челу свих релевантних иницијатива и акција.

Др Александра Патрикију (Alexandra Patrikiou)

Александра Патрикију је докторирала савремену историју Грчке и од 2017. ради као истраживач у Јеврејском музеју Грчке. Задужена је за образовање и истраживање о Холокаусту.

Фабиан Руле (Fabian Rühle)

Фабиан Руле је директор европског образовања у организацији ЦЕНТРОПА, која развија материјале и води семинаре за наставнике широм Европе. Одрастао је у источном Берлину, али је са породицом емигрирао у Западни Берлин 1988. Фабијан се придружио Центропи 2008. Задужен је за одржавање са европским владама и фондацијама и координира прикупљањем средстава у Европи. 2015. године отворио је немачки огранак Центропе са седиштем у Хамбургу. Фабијан је магистрирао историју на Слободном универзитету у Берлину (the Free University of Berlin) и Универзитету Рутгерс у Њу Џерсију (Rutgers University, New Jersey). Пре него што се придружио Центропи, радио је за Амерички јеврејски комитет у Берлину.

Стефан Мај (Stefan May)

Стефан Маj од марта 2020, ради као асистент менаџера за управљање пројектима у Омладинском & Културном пројекту из Дрездена. Његови задаци су углавном везани за имплементацију европских пројеката, укључујући и развој едукативних материјала попут оних за пројекат Хана. Одрастао је у Дрездену у Немачкој, али је такође живео у Бриселу (Белгија), Вроцлаву (Пољска) и Тексасу (САД). Стефан је магистрирао модерну историју и политичке науке на ТУ у Дрездену. Пре него што се придружио Омладинском & Културном пројекту, радио је у уметничкој галерији у Дрездену, у маркетингу и односима са јавношћу за међународне корпорације, а као студент био је активан на локалном и европском нивоу АЕГЕЕ (AEGEE).Stefan holds a MA in Modern History and Political Science from the TU Dresden. Before he joined Jugend- & Kulturprojekt e.V., he worked for a Dresden art gallery, in marketing and public relations for international corporations and as university student was active on the local as well as the European level of AEGEE.

Мишко Станишић

Мишко Станишић је директор Тераформинга, новосадске невладине организације која је посвећена промовисању и унапређењу наставе и учења о Холокаусту и борби против антисемитизма, антициганизма и других облика ксенофобије. Од оснивања Тераформинга 2008. године, Мишко је покренуо међусекторске међународне пројекте и догађаје који ангажују српске и међународне стручњаке, јавне институције, архиве, библиотеке, музеје, уметнике, мањинске заједнице и актере цивилног друштва у истраживању нових приступа образовању и култури сећања. Мишко је студирао опште право на Универзитету у Сарајеву и дигиталне медије и педагогију у Стокхолму, специјализирајући образовање одраслих. Мишко је члан делегације Републике Србије у Међународној алијанси за сећање на Холокауст ИХРА, где је члан Радне групе ИХРА за образовање и Одбора за геноцид над Ромима. Miško studied General Law at Sarajevo University and Digital Media & Pedagogy in Stockholm, specializing in adult education. Miško is a member of the delegation of the Republic of Serbia in the International Holocaust Remembrance Alliance IHRA, where he is a member of the IHRA Working Group for Education and the Committee for Genocide against the Roma.

Бартош Душињски (Bartosz Duszyński)

Бартош Душињски ради као асистент у образовању уЈеврејском музеју Галиција у Кракову од јануара 2018. Његови истраживачки интереси су везани за Холокауст и савремени Израел. Он такође организује сусрете између пољских и израелских студената. Оно што му даје највеће задовољство је могућност да пренесе своја знања о историји и култури пољских Јевреја. Дипломирао јеврејске (МА) и блискоисточне студије (БА) на Јагелонском универзитету. Тренутно је докторант на одељењу за историју.

Frequently Asked Questions

Који претраживач треба да користим?

Платформа edX најбоље функционише са најновијим верзијама веб читача Firefox, Edge, Chrome, Firefox, Internet Explorer or Safari.

 1. Course Number

  RS
 2. Classes Start

 3. Classes End

 4. Estimated Effort

  6
 5. Price

  Free
Enroll